Edició 2016

Les finals de la Superlliga 2016 van estar marcades pel decés d’en Diego Rama, jugador i propietari del Bar Diego de Sabadell que ens va deixar el dijous precedent. La fase final d’enguany va estar dedicada a la seva memòria com a petit homenatge.

Dissabte 16ens de final: L’equip Diego’s Pool es va imposar als egarencs The Wood Team (3-1), els Family Pool també als del Castell per (3-1). Els Repu Ribbon van patir de valent amb els Chupingo Reborn, que van forçar el desempat (2-2, 3-0). Els Pool.Cat van passar ronda sense jugar, el Bar Diego va preferir no presentar-se a les finals igual que els Bteranos com a mostra de condol.

Els Craftka van vèncer als snookeros de la Centena (3-0), Jorge Martin no va arribar a jugar el quart partit. Els Pool Vivaldi van estar a punt de forçar el desempat amb els Mortimers, finalment en Jordi Saumoy va donar el punt definitiu (3-1).

El Ciervo també va patir per a passar ronda amb els Revolution 1021, després de 4 hores de partit i al segon desempat Alex LLeonart va donar el punt definitiu (2-2, 2-2, 1-0). Els Born to Pool no van tenir la seva millor fase final aquest cop, van perdre amb els Shamrookies després de que Sergio Mas fés el seu punt (1-3). Els Kalimist, per molt poc, no van poder superar als All in Pool (1-3). Els Born to Shoot van tombar als Stags en el desempat (2-2, 3-1). En l’enfrontament egarenc entre els Swing the Night i els Sistematick’s es van imposar els primers al desempat (2-2, 3-1). Els Yes I do van perdre amb La República (3-0). MRG van passar ronda amb els Bteranos i els Speak Pool amb els Dròpools.

Diumenge va arrencar amb els enfrontaments de vuitens de final: Els Free Damm Pool Baricentro van arribar al primer desempat per a vèncer als Diego’s Pool (2-2, 3-1). Els Family Pool van cedir enfront dels Repu Ribbon (3-0). Els Pool.Cat van vèncer als Craftka que no es van afinar de bon matí (3-0). Els Mortimers es van imposar al Ciervo al primer desempat (2-2, 3-0).Els Pool Santa Fe amb un gran Julio Serrano es van imposar als Shamrookies per molt poc (3-1). All in Pool va forçar el desempat però va acabar perdent amb els Born to Shoot (2-2, 0-3). Swing the Night va vèncer a La República (3-1) i els MRG PitLane van cedir enfront els Speak Pool.

A quarts de final els nervis anaven en augment, qualsevol dels vuit equips podia assolir la final, però només dos hi arribarien. El primer partit fou entre els Free Damm i els Repu Ribbon, inici de partit favorable als Free Damm amb victòries de Quim Reyes i Jaume Sabaté vers Kike Calderón i Oriol Melero, Jonathan Gonzalez marca el 2-1 vencent a la reapareguda Silvia Báez i finalment Sergi Ruiz decanta el partit vers Eduard Borrell (3-1). El segon enfrontament de quarts va ser un derby entre els Pool.cat i els Mortimers, va començar colpejant David Pérez 2-1 vers Eloy Alonso, Marc Roselló va guanyar al seu homònim Marc Bros per a empatar, Benet Rovira va avançar als Mortimers guanyant a Ángel Gómez i Pau Calbet va salvar l’empat del seu equip vers Lluis Torrents, en el desempat van colpejar primer Pérez i Bros pels Pool.cat, Rovira va acostar als Mortimers però de nou Paul Calbet va apuntar-se el punt definitiu, (2-2, 3-1). Derby rubinenc en els tercers quarts entre els vigents campions Pool Santa Fe i els Born to Shoot, que no van poder aturar-los. Julio Serrano en velocitat de creuer venç 2-1 a Adrian Granados, Ramón Molina va despatxar en Nacho Fernandez amb un 2-0 i Pedro Melero a Marcos Rodríguez amb un 2-1 (3-0). El darrer partit de quarts també va anar ràpid, Speak Pool va vèncer als Swing the Night amb més emoció del que el marcador indica, Toni Garcia va guanyar a el seu punt amb un 2-1 vers Jonatan Leal, Roger Roig també a Raquel San Roman per 2-1 i Gerard Castro va fer el definitiu vers Armando Mellado per a establir el (3-0).

A semifinals van arribar els primer, segon i tercer del grup A en la fase prèvia i el primer del grup B. Pot semblar que això és el més natural però poques vegades ha succeït en aquesta competició, on normalment sempre es “cola” algun equip amb pitjor coeficient.

La primera semifinal la van disputar els Free Damm Pool vers els Pool.cat, en David Pérez es va endur a la bona el xoc de trens amb Quim Reyes, Marc Bros es va imposar a Silvia Báez per a establir el 0-2, Jaume Sabaté va patir de valent per a marcar el 2-1 a la bona vers un sorprenent Pau Calbet i en l’enfrontament dels nervis Xavi Duch va establir, també a la bona, el punt definitiu vers Sergi Ruiz (1-3).

La segona semifinal va enfrontar els rubinencs del Pool Santa Fe amb els Speak Pool, amb jugadors provinents de Sabadell, Terrassa, Manresa i Barcelona. En Toni Garcia va colpejar primer pels Speak Pool guanyant a Ramón Orpez 0-2, en Julio Serrano va continuar el seu idil·li amb la competició empatant el marcador tot vencent al jove i prometedor David Perales, en Ramón Molina va perdre amb en Gerard Castro i Edu Aguilar va establir l’empat amb força emoció vers el també jove i talentós Oriol Sans, també a la bona. En el desempat els punts de Orpez, Serrano i Aguilar van donar el passaport als Santa Fe.

Amb els dos primers equips ja classificats pel Catalonia Pool Festival 2017 sembla que els equips es poden relaxar una mica, no va ser així en aquesta ocasió on ningú volia donar el braç a tòrcer. Tots els enfrontaments de la final es van decidir per idèntic resultat de 2-0 fins a arribar al desempat. Així Julio Serrano perdia el seu primer enfrontament vers un motivat Marc Bros, Ramón Molina aconseguia empatar vers Georgina Pujol, David “invictus” Pérez va guanyar a Ramón Orpez i altre cop Edu Aguilar aconseguia portar l’empat al marcador contra Ángel Gómez. En el desempat i ja en dues taules les tres primeres partides van caure del costat dels Pool.cat, amb Georgina Pujol entrant la bola definitiva. Els Pool Santa Fe es va quedar a ben poc de ser el primer equip que guanya dos anys seguits, la meitat dels Pool.cat ja van ser finalistes l’any passat.

Fins aquí la crònica de la fase final, cal agrair a tots els jugadors i equips la companyonia i esportivitat demostrades altre cop, i van molts.

També a tots aquells que ja fos en el muntatge, en el desmuntatge i/o durant la setmana han donat un cop de mà o els que fes falta, son molts i segur que si poso una llista me’n deixaria uns quants, molt especialment però a en Xavi Aguilar, Aram Bernaus, Vicens Escobairó, el becari Roger Roig i en Xavi Duch, que va fer miracles per a recuperar les instal·lacions i cablejats que ens havien desaparegut.

Als capitans i capitanes dels equips agrair-los també la bona feina feta durant tot l’any, aviat rebreu un correu preguntant-vos quins canvis faríeu en la competició, escoltarem les propostes de tothom i potser veurem algun canvi a partir de la següent Superlliga, gràcies a tots.

Especial finals Superlliga 2016

En les finals d’enguany utilitzarem les millors taules disponibles, les Sam, molts jugadors ens demanen poder probar-les abans i per això farem un seguit de competicions durant la setmana prèvia oberts a tothom, de dimarts a divendres el Consell s’obrirà a les 19h, els opens comencen a les 21h

Dimarts 14:

A partir de les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Consell de Joves 5 minuts abans de les 21h.

Dimecres 15:

A partir de les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells i Promeses, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades sense handicap, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Consell de Joves 5 minuts abans de les 21h.

Dijous 16:

A partir de les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells, promeses i experts, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades sense handicap, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Consell de Joves 5 minuts abans de les 21h.

Divendres 17:

A partir de les 21:30h, Open per a totes les categories amb handicap, inscripció de 5€, tot en premis pels 4 primers + 50€ afegits als premis.

Cal recordar que:

-El sistema de competició és el mateix emprat durant la fase prèvia, o sigui:

A-1, B-2, C-3 i D-4, mateixa distància de 2 partides guanyades i possibilitat d’empat final. En cas d’empat es repeteixen els enfrontaments a 1 partida guanyada, si sou tan pesats de seguir empatant llavors es decideix a una única partida a disputar entre el primer jugador de cada equip, A-1.

A la fase final hi poden participar tots els jugadors que han disputat durant la lliga un mínim de partits, això és: Novells 0 partits jugats, Promeses 5 partits jugats, Experts 10 partits jugats i Mestres 14 partits jugats. Cal que cada capità comprovi si els seus jugadors reuneixen els requisits abans de jugar, si no ho fan poden incórrer en una alineació indeguda amb resultat de pèrdua del partit.

Ja teniu els horaris i les taules on jugareu, cal que us presenteu uns 45 minuts abans de l’hora en el Consell, volem fer-vos una foto de cada equip el mateix dissabte, jugueu o no jugueu intenteu que hi assisteixin tots, gràcies.

Els dos jugadors són els responsables de l’arbitratge, ningú pot cantar una falta des de la graderia, cal estar atents al que fa el rival doncs, arribat el cas, el jugador que espera és l’únic que pot reclamar una falta.

No es poden donar instruccions des de la graderia, cal que els capitans vigilin el comportament dels seus jugadors, la reiteració en aquesta mala pràctica pot suposar la desqualificació de l’equip.

En el cas que un equip, un jugador o ambdós tinguin un ritme molt lent i tardin molt a jugar, es pot aplicar el reglament amb timing, explicat aquí mateix. Aquest és un recurs que confiem a no haver d’utilitzar, i que tant sols amb la possibilitat de fer-ho faci “espavilar” als més lents.

Per a utilitzar el reglament amb timing cal que el capità de l’equip comuniqui a l’organització que les partides s’estan allargant molt, a partir d’aquí és la organització qui decideix el com i el quan s’aplica el timing, aquest es pot començar a utilitzar inclús a mitja partida, per a fer-ho ens cal la col·laboració dels capitans doncs implica una persona amb un cronòmetre mirant el temps a més d’un capità o voluntari per a fer d’àrbitre.

La funció d’aquest àrbitre és la de vigilar en les jugades d’interpretació i assenyalar les faltes, no s’assenyalarà cap falta del tipus el jugador ha reposat la blanca enlloc de l’àrbitre, etc. Doncs la majoria dels participants no han jugat mai amb àrbitre.

Altrament en cas d’haver de disputar un desempat durant les finals, aquest es farà en dues taules separades, per tal de intentar respectar els horaris al màxim.

Reglament amb timing:

El jugador disposa de 60 segons per a tirar, incloent la sortida i la bola en mà després de falta.

L’àrbitre comença a comptar el temps en el moment que totes les boles s’han parat.

Si un jugador tarda més de 60 segons en tirar l’àrbitre decretarà falta en favor del seu rival, una entrada lliure seguida d’una entrada normal.

Si passen trenta segons des de que el jugador pren la taula l’àrbitre anunciarà “Trenta segons” com un advertiment cap al jugador, aquest advertiment es farà quan els 30 segons han expirat. L’àrbitre no es pot demorar en el seu anunci doncs és l’avís que recorda al jugador que cal que s’afanyi a tirar, aquest anunci es produirà fins i tot si el jugador es troba llimant.

Després de falta, el jugador o l’àrbitre reposen la bola blanca a la taula, si el jugador tarda en fer-ho serà el mateix àrbitre qui reposarà la bola i li donarà al jugador que ha de tirar, a partir del moment en que s’ha entregat la blanca, el temps comença a comptar i el jugador disposa de 60 segons per a fer el seu tir.

Situacions de “temps mort”, en les que no es compta el temps, en aquests casos l’àrbitre dirà “temps mort” en veu alta per tal de que ambdós jugadors se’n assabentin:

 • -El jugador necessita un allargador o rest.
 • -Alguna cosa obstrueix el jugador.
 • -Decidir si la bola està mamant.

Escalfament: Cal fer-lo en les taules que no s’utilitzen per les finals prèviament, un cop sou cridats a la taula de joc hem d’anar per feina i jugar el punteig directament.

Actualització de marcadors: Tot i que intentem anar actualitzant els marcadors, sovint amb quatre taules és molt difícil d’aconseguir, us demanem als capitans un cop de mà per a poder seguir els resultats al moment en qualsevol taula.

Sorteig després de la final: Sorteig d’un tac i una funda just després de les finals, com cada any tots els jugadors entren en el sorteig, cal que siguin presents a la sala doncs si no es tornarà a sortejar fins que l’afortunat hi sigui present.

Molta sort a totes i tots, guanyant o perdent recorda que la Superlliga la fem entre tots.

Introducció a la Superlliga 2016

Amb molt poques novetats pel que respecta a la competició però amb moltes cares noves encetem la novena edició de la Superlliga, amb algunes cares noves i moltes de retrobades i amb molt de nivell, un cop més no podem parlar de favorits en una competició que cada any dona sorpreses fins el darrer instant.

També cal agrair la tasca dels capitans que sovint va més enllà de les seves funcions, en alguns equips els jugadors esperen a que el capità els avisi si han de jugar i això porta molta feina extra que amb millor planificació s’estalviaria.

És feina del jugadors saber si juga i on, en cas de no tenir-ho clar es molt més simple que cada jugador contacti amb el seu capità que no pas que el capità truqui a tothom, en l’era de les noves tecnologies això no hauria de ser problema per a ningú, de fet cada cop són menys els equips que funciones de manera improvisada i més els que tenen un calendari preparat des del principi.

Bases de Concurs

Aquells que jugueu per primer cop la Superlliga cal que llegiu amb atenció les bases de concurs doncs us ajudaran a comprendre millor el perquè de tot plegat, per a qualsevol dubte ja sabeu com localitzar-nos.

Els Partits

Juguen quatre jugadors per partit, tot i que tres també podrien jugar en cas de no ser quatre, cada equip elabora la seva acta, un cop completades es mostren i es copien totes dues entre sí, això determina l’enfrontament de cada jugador que es disputa al millor de tres partides, dues partides guanyades.

En cap cas els capitans poden pactar l’ordre dels enfrontaments, aquest ha d’ésser aleatori i mai prèviament pactat.

Els enfrontaments de lliga es celebren els dimecres a les 21h, de mutu acord entre capitans es pot variar el dia i l’hora de l’enfrontament, els partits es poden ajornar un màxim d’una setmana, fins just abans del partit següent.

L’hora límit per a començar a jugar són les 21:30h, si un equip arriba més tard el seu rival no té perquè jugar si no vol, des de l’organització però ens agradaria que es juguessin tots els partits perquè és el que tots volem, jugar. Si el teu equip arriba tard 5m o mitja hora recomanem trucar als rivals i avisar-los, senzillament per educació i sense que això impliqui cap benefici.

Els dos últims partits de la lliga no es poden ajornar, però si avançar en la data prevista.

Paguen les partides sempre els jugadors locals.

Cada equip elabora la seva acta, aquesta acta cal guardar-la dins la carpeta de l’equip junt amb la resta, un cop sigui operatiu el sistema de transmissió d’actes a través de la zona de capitans del lloc web es passen totes de cop. Quan el sistema ja és operatiu és molt important passar les actes de forma ràpida, a ser possible la mateixa nit de partit, si tothom ho fa així el dia següent ja podrem consultar les classificacions d’equips i individuals al nostre lloc web.

Cal que tothom es llegeixi el reglament un cop a la vida, així ja saps on has de buscar una norma en el moment en que és necessari, el reglament està penjat a tots els locals on es juga la Superlliga.

Els enfrontaments puntuen de la següent manera:

0 punts = no presentat, 1 punt = partit perdut, 2 punts = partit empatat, 3 punts = partit guanyat

Tot i que ja existia, convé recordar que una alineació indeguda implica la pèrdua dels punts de partit, per exemple un equip que jugui un partit amb tres jugadors experts.

Les incompatibilitats de jugadors només es produeixen en uns pocs equips, aquells equips on la majoria de jugadors són novells no cal que pateixin, les pautes són les que segueixen:

En la confecció de l’equip:

 • Un sol jugador Mestre per equip.
 • Dos jugadors novells com a mínim per equip.
 • Una noia per equip o un jugador menor de 18 anys el dia de l´última jornada de lliga o bé un jugador major de 65 anys a l’inici de la lliga.
 • Un equip pot tenir fins a cinc jugadors qualificats si no té cap jugador Mestre, sumant Experts i Promeses.

Combinacions possibles a l’hora de jugar són:

 • 4 novells
 • 3 novells i 1 Mestre
 • 3 novells i 1 Expert
 • 3 novells i 1 Promesa
 • 2 novells i 2 Experts
 • 2 novells i 2 Promeses
 • 2 novells, 1 Mestre i 1 Expert
 • 2 novells, 1 Mestre i 1 Promesa
 • 2 novells, 1 Promesa i 1 Expert
 • 1 novell, 1 Promesa, 1 Expert i 1 Mestre
 • 1 novell, 1 Promesa i 2 Experts
 • 1 novell, 2 Promeses i 1 Expert
 • 1 novell, 3 Promeses
 • La categoria dels jugadors serà revisada i si cal corregida en dues ocasions, a meitat de lliga i abans de disputar la fase final, quan tindrem les dades que tots els jugadors hauran generat durant la lliga. Tant sols s’ha canviat la categoria d’un jugador abans de la fase final durant 9 anys, preferim esperar que la temporada acabi per a canviar-lo per la temporada següent.

  El que persegueix el sistema de qualificacions és que tothom participi en la lliga i no sempre juguin els mateixos, a més d’implicar els jugadors experts en l’aprenentatge dels novells.

  Cal jugar catorze partits de lliga com a mínim per a tenir dret al premi final, això és la meitat dels partits menys un, d’aquesta manera si tots els jugadors participen en la lliga per igual tots ells tenen dret al premi final, fins i tot en els equips de vuit jugadors.

  Fa cinc temporades ja vàrem establir l’obligació de tenir una noia o un menor d’edat per equip, hem anat augmentant progressivament cada any el mínim de partits que cal que disputi i aquest any arribem al mínim de 14 partits (meitat menys 1). O sigui que com a mínim una de les noies o menors d’edat en cada equip ha d’acabar la lliga regular amb 14 partits jugats, en cas de no aconseguir-ho l’equip tindrà una sanció de -4 punts a la classificació.

  Els equips són d’un màxim de vuit jugadors, durant tota la lliga es poden fer noves incorporacions, en el cas dels equips de vuit jugadors cal donar de baixa a un dels vuit si es vol incorporar un jugador nou, el jugador donat de baixa no pot participar en la fase final ni pot jugar en un altre equip durant la temporada.

  Per tal d’evitar picaresques a l’arribar a la fase final, com ja has llegit els equips es poden reforçar durant tota la temporada, fins i tot ens podem trobar amb algun equip que necessiti reforços per la fase final, establim un mínim de partits jugats per la fase final en funció de la categoria per tal de no desvirtuar la competició: Novell = 0 partits jugats, Promesa = 5 partits jugats, Expert = 10 partits jugats i Mestre = 14 partits jugats. Així doncs un equip pot fitxar un jugador novell per a la fase final, si va molt just d’efectius, encara que aquest no hagi jugat ni un sol partit, nogensmenys no es pot fitxar a en Cristophe Lambert per la fase final, si no ha jugat 14 partits.

  En el moment de disputar l'enfrontament, els dos jugadors són els únics responsables de l'arbitratge, ningú pot arbitrar si no està jugant, cal que el jugador que no està en joc estigui atent a allò que fa el seu rival doncs és l'únic que pot reclamar una falta, donat el cas.

  Igualment ningú pot aconsellar o recomanar res, a un company que està jugant fins que no acabi la seva partida, llavors és el millor moment per a explicar-li qualsevol reflexió sobre les jugades en que ha intervingut.

  En cas de disposar de més d'una taula per a fer l'enfrontament aquest es pot iniciar en dues taules, però el tercer i quart enfrontaments cal jugar-los en una sola taula, per a una millor concentració dels contendents.

  La Superlliga genera unes dades de cada jugador que queden reflectides en la classificació individual de la Superlliga, al final del dossier hi ha l’explicació de com es calcula i puntua en cada cas.

  La lliga no decideix el guanyador de la competició, aquest es decideix en la fase final, on tots els equips es classifiquen, tota la informació sobre la fase final la trobareu en el dossier que us lliurarem just després d’acabar la fase prèvia.

  La fase final es disputarà els dies 18 i 19 de Març de 2017, els horaris i el programa us els facilitarem amb antelació.

  La Superlliga de billar anglès es una competició oberta a qualsevol jugador que vulgui participar-hi, la lliga no disposa ni disposarà mai d’un règim disciplinari ni res similar, aquí hi som per a gaudir del joc i per aprendre, si qualsevol jugador reitera el seu menyspreu pel reglament, pels seus companys i/o rivals o per l’organització el convidarem amablement a descobrir altres modalitats.

  Utilitzeu el dors de l'acta per a qualsevol reclamació i/o informació addicional al partit, qualsevol qüestió de tipus horaris, reglament, etc. La reiteració en un mal comportament pot suposar, com a últim extrem i sempre amb advertència prèvia, la pèrdua de punts de partit. Tanmateix cal apel·lar al seny i al saber fer de tothom per tal de resoldre al moment tota discrepància existent.

  Vosaltres heu fet de la Superlliga la millor competició per equips de Catalunya, formem part de la lliga amb més jugadors, equips, i bon rotllo de totes les que es fan i desfan. Esperem que tots gaudiu de la competició, guanyant o perdent recorda que la Superlliga la fem entre tots.

  Els premis:

  Aquest any farem el lliurament de trofeigs després de la fase final, avisarem a tots els capitans quan tinguem clara la data i el lloc.

  A nivell individual

  Tots els jugadors i jugadores de la lliga opteu al premi al jugador més regular, masculí i femení de la competició, aquesta beca consisteix en 100€ per al més regular d’ells i d’elles així com al millor novell.

  La classificació individual es calcularà per promig entre partits jugats i punts assolits pels jugadors al final de la lliga regular, les finals no puntuen, hi entren tots els jugadors i jugadores que han jugat la meitat menys un dels partits de lliga, o sigui 14 partits com a mínim en aquesta temporada.

  A nivell d’equips:

  Els tres primers equips de cada grup de la fase prèvia tenen un trofeig acreditatiu, així com els quatre primers equips de la fase final. Malgrat que no tenim patrocinador per aquesta temporada de moment, els premis pels dos equips finalistes a la fase final són els mateixos de l’any passat, l’equip finalista gaudirà de l’allotjament pel Catalonia Pool Festival 2017 i l’equip campió de l’allotjament i les inscripcions pel mateix festival, si finalment aconseguim un patrocinador es destinaran aquests fons a la realització i producció del DVD de record que hem anat fent desde fa 5 anys, ja ho veuen.